Under ca 4-5 år har jag och min sambo Bengt Andersson arrangerat fältprov på hare på gärdena hemma där vi bor i Orlunda mellan Skänninge och Vadstena. Och detta är möjligt tack vare vänligt sinnade bönder som låter oss utnyttja deras mark!

Om jag inte minns helt fel så har det varit mellan 2-4(5) startande hundar varje gång och det har gått bra för nästan samtliga. Minns inte alla hundar men några långväga gäster minns man från Luleåtrakten och i år en hund från Åland. De hade åkt många mil för att gå prov hos oss.

faltprov2013       faltprov20133

Detta är en av årets höjdpunkter som jag och Bengt ser fram mot varje år med funderingar som att vilka kommer i år, vilka hundar har de med, hur ska vädret bli, finns det några oplöjda gärden osv. I år var provet förlagt tidigt i september och vi hade verkligen tur med vädret som var soligt och fint. Tre hundar anmälda. Det kändes aningens kallt när vi började men ju mer man gick desto gladare blev man att det inte var på annat sätt, det kunde ha varit regn, storm, för hett osv. Däremot hade det kommit en rejäl regnskur kvällen innan och det märktes på hararna som låg och tryckte extra hårt. Det fanns rätt bra med stubbgärden i år men på ett ställe fick vi gå i blöta plöjor, alla utom jag som såg till att jag gick ytterst i gräskanten. :-) De andra fick rejäla platåsulor! Måste ha sugit rejält i benen att gå där. Till slut hade vi ändå lyckats få fram sex harar till hundarna. Ett par av dessa harar släppte vi ingen hund på då de bl. a. gick upp på en väg och en skuttade i medvind (den fick dessutom extremt bråttom, hihi). Hundarna ska ha en ärlig chans på bra harar. Dömde hundarna i år gjorde Björn Dahlström och han var tydligen rätt nöjd med hundarna för de fick höga poäng.

När man går fältprov så får man räkna med många timmars vandring ute på fälten. Själv skulle jag önska att fler kom och hjälpte till i drevkedjan så man täcker upp bättre och inte behöver gå fram och tillbaks över samma fält hur många gånger som helst. Det kan kännas tungt att gå så det vore bra om en del kunde ställa upp en stund bara och avlösa varandra. Kanske ska vi fundera på om det kunde bli obligatoriskt att per startande hund vara minst två personer som följer med? Själv har jag även utnyttjat detta till motion av min egen hund som får följa med. I år blev han dock lite förvånad/upphetsad/jaktintresserad när en av hararna sprang förbi oss på bara två meter och matte höll stenhårt i kopplet. Undrar vad han tänkte då, troligtvis att matte du är en idiot! Bäst att förklara att han är av rasen saluki och inte får jaga i Sverige även fast han är en jakthund. Dessutom så var det ju inte han som var anmäld till fältprovet.

faltprov20132        faltprov20134

Det känns extra kul att som enskild medlem kunna bidra med något litet och detta har blivit vad vi gör för att hjälpa klubben. Det kommer alltså fler tillfällen att testa era hundar hos oss under kommande år framöver! Naturligtvis fortsätter vi att bjuda på korv med bröd och kaffe också där vi sitter på vår altan i värmen oavsett vädret utanför.

Så anmäl gärna era hundar till fältprov hos oss i Skänninge/Vadstena. Ni är hjärtligt välkomna!
    

Text och foto: Maria Carlsson

 

TJTK logga farg transparent bakgrund 250