Tre dagar fullspäckade med träning, prov och samkväm.

01 stugan

Fredag

De flesta av de långväga gästerna kom under fredag kväll och slog upp läger med husvagn eller i stugan. För de som hade kommit under förmiddagen fanns möjlighet att träna i gryt, men de flesta nöjde sig med att tända grillen och ta fram stolarna för att njuta av en trevlig sommarkväll. Till våra terriers stod det ett stort antal hundgårdar till förfogande. Tyvärr gjorde sig Sveriges sommarplåga påmind och vi flyttade in till storstugan för att fly undan knotten. Kvällen blev lång och trevlig men det rätta terrierblodet finns i de flesta och så var vi uppe tidigt allihop för att påbörja träningen på lördag morgon.

 

Lördag

02 grytet01

Nummerlappar till träningen delades ut, grävlingen placerades i kitteln och Cid Malmros ställde upp som tränare för dagen. Det märks att han har några års erfarenhet i grytträning, han skötte det väldigt bra för alla hundar. Hundarna skulle få ”tänka” själva mycket, något som många av oss gärna glömmer och börja knacka på grytgångarna alldeles för tidigt för att ”visa vägen” för hunden. Cid skakade bestämt på huvudet mot flera hundförare att låta bli. Hunden skulle få sin chans att lista ut saker och ting själv och det gjorde de flesta. För många av hundarna var det första eller andra gången de släpptes i konstgryt, så även för min och det kändes väldigt bra att Cid gav goda tips och råd om hur vi skulle göra, både vid insläpp, vid arbetet i gångarna samt framme vid grävlingen. Gångarna samt grävlingen plåtades vid rätta tillfällena så hundarna fick jobba i alla gångar, byta gångar för att komma till grävlingen och hitta hyllan.

03 grytet02

Efter en omgång av samtliga hundar tog vi lunchrast. Många passade på att testa vatten. En liten sjö fanns tillgänglig alldeles i närheten och många bestämde sig nog i samband med att hunden gladeligen gick i vattnet för att starta grytanlagsprov kommande dag.

De som inte tränade i gryt eller redan var färdiga, gick upp mot vildsvinshägnet där Bertil stod till förfogande. Samtidigt hade några från andra hundklubbar anlänt för att träna på vildsvin så det var intressant att få se andra raser i hägnet.

04 vildsvin

Vildsvinshägnet bestod mest av tjock ungskog och buskar som bildade perfekta gömställen för grisarna. Det märktes på hundarna att de fick leta en hel del innan de hittade dem mitt i ett snår av buskar. Många började med att skälla tryggt utanför innan de vågade sig in i det täta buskaget för att få ut vildsvinen. Som sagt, väldigt lärorikt att se/höra flera olika hundar jobba.

Efter lunch startades andra omgången av grytträning för de som ville prova sin hund än en gång. För de flesta blev det med goda resultat och Fredrik Svensson, provansvarig i Södra, kunde öppna inskrivningen till prov till kvällen.

Under dagen fixade vi maten till grillkvällen och vid tjugo-tiden var köttet grillat och bordet dukat. Ännu en kväll med trevliga samtal, skämt och ljug. Kvällen var varm, bra för att träna på vatten än en gång. Det blev många skratt och applåder när både husses och hundens vattenpassion ställdes på prov, allt noga observerat av miljontals knott.

05 grilling 

06 samkvam

 

Söndag

På söndag morgon hälsades dagens domare välkommen: Leif Karlsson. Samtidigt gick spårläggarna ut för att lägga spår till anlagsproven.

Samtliga hundar mättes, tänderna kontrollerades, stamtavla, chip, vaccinationsintyg fick uppvisas innan det var dags att testa skottfastighet. Vi delades upp på linje med några meters mellanrum, hundarna sattes bredvid förarna och två skott i följd avlossades. Det gick utmärkt för alla och därmed var det start för grytprovet. En och en testades hundarna, en och annan förare var nog lite orolig men hundarna skötte sina uppgifter väl, noga observerade av domaren.

08 inmatning

09 skott

10 grytprov

11 grytprov

13 grytprov

Efter avklarad grytdel förflyttade vi oss upp till sjön och en och en testades hundarna i vattenpassion. För de flesta var det inga problem att på uppmaning kasta sig i vattnet.

07 vattenpassion

14 vatten

15 vatten

Dagens prov resulterade i två godkända vildspår i anlagsklass samt 6 godkända grytanlagsprov varav 4 med max-poäng.

Efter avslutat prov delades diplomen ut och några hundar släpptes i vildsvinshägn även idag.

Tyvärr och som alltid går tiden alldeles för fort och en trevlig helg var slut.

Vi tackar Södras lokalavdelning för det stora engagemanget, det gav definitivt mersmak.

 

Text: Claudia Donat
Bilder: F. Lindblad

 

TJTK logga farg transparent bakgrund 250